Bu Blogda Ara

18 Nisan 2007

'Tüp teknolojisi' ile seri ve kaliteli üretim

Alyansa talep çok. Geleneksel el işçiliğiyle giderek artan talebi karşılayarak müşterinin yüzünü güldürmek zorlaştı. Türkiye’de de bir çok firme artık ABD ve Avrupalı üreticiler gibi “tüp” üretime geçti...
Geleneksel alyans üretimi el işçiliğine dayalı, kendine has tekniklerle uzun süren uğraşlar sonucu gerçekleştiriliyor. Bir hayli zahmetli olan bu yöntem zamanla değişen ve artan taleplere cevap verebilmek için yerini yeni teknik ve teknolojilere bıraktı. Bugün en gelişmiş alyans üretim tekniği olarak bilinen ‘tüp teknolojisi’, özellikle ABD ve Avrupa’da, seri ve kaliteli üretim yapmak isteyen firmalar tarafından kullanılıyor. Bu teknolojinin uygulama alanı bulduğu makineye ise, Continious Tube Casting Machine adı veriliyor. Türkiye’de yaklaşık bir yıldır kullanı**** tüp teknolojisi, getirdiği yenilikler ve kullanım kolaylıkları ile de perakendeciler tarafından tercih ediliyor.
Boru çekme, haddeleme, boğma ve kesme aşamalarını kapsayan tüp teknolojisi, dört ayrı işlemden oluşuyor. Birinci aşamada altın, Continious Tube Casting Machine’da eritilerek istenen ebatlarda boru haline getiriliyor. Daha önceden hazırlanmış; farklı ayarlarda altın, aloy, katkı maddeleri, renge göre gümüş ve bakır potanın içine atılarak belirli bir ısı derecesinde eritiliyor. Eriyen karışım özel soğutma sistemi ile boru şeklinde makineden çıkıyor. Haddeleme işleminde ise, boru haline getirilen altın ve gümüş, farklı makinelerde istenen şekil ve ölçülerde elmas haddelerden geçirilip inceltiliyor, boyları ayarlanıyor. Bu işlemler yapılırken boru, çelik çubuğa takılarak çeliğe boğuluyor. Dördüncü ve son aşama olan kesme işleminde, altın ve gümüş borular istenen kalınlıkta ve adette kesim makinesinde kesilerek kalem işlemine hazır hale getiriliyorlar.
Kaynak sistemini tamamen ortadan kaldıran tüp teknolojisi, kaynak yapılırken ortaya çıkan ve gözle görülmeyen fiskeleri (delikleri) de ortadan kaldırıyor. Böylece alyans üreticilerinin en büyük sorunu olan alyans büyütme işlemi herhangi bir çatlama ya da kopma olmaksızın hallediliyor. Bu da perakendeci için stok maliyeti düşürüyor. Perakendeci, her boy alyanstan ayrı ayrı sipariş verip elinde fazla mal tutmak yerine, büyütme işlemine giderek elindeki malı rahatlıkla arzu edilen boya getirebiliyor.
Alyans modellerinde yüzde 90 oranında boy sorununu azaltan bu teknoloji hata oranını da minimum seviyeye indiriyor. Üretim hızını artırıyor, maliyetleri azaltıyor. Altı kişinin bir günde kaleme hazırladığı işin dört katını daha az sayıda kişi ile daha kısa sürede hazırlama imkanı veriyor. Üretim boru şeklinde yapıldığından uluslararası erkek ve kadın boylarındaki standart sapmalar asgari seviyeye iniyor. El işçiliğinin yoğun olduğu imalatlarda ise bu standardı yakalamak mümkün değil.
Pek çok Avrupa ve ABD firması, bu boruları satın alıp sadece kalem makinelerinde işleyerek alyans üretmeyi tercih ediyor. Uluslararası standartlara uygun, hatasız üretim yapma imkanı sağlayan bu sistem, ihracat yapan firmalar açısından da avantajlı. Bugün Türkiye’de de uygulanan bu teknolojinin, ihracat yapan yerli alyans üreticilerine dış pazarda önemli faydalar sağlaması bekleniyor.

Hiç yorum yok: